The Vanished - Solidan južnokorejski psihološki triler

Režija: Chang-hee Lee

Južnokorejska kinematografija je toliko propulzivna da se u filmofilskim krugovima već naziva  terminom južnokorejski filmski talas. Evo samo par naslova da se uvjerite da je to poprilično točno: Salinui chueok, Ang-ma-reul bo-at-da, Oldeuboi... Da nisu azijatski filmovi usredotočeni na kostimirane povijesne spektakle kao što je nekada bila percepcija, svjedoče upravo naslovi koje sam naveo, moderni akcijski thrilleri, koji spadaju u sam vrh svjetske kinematografije. Namjerno sam izdvojio navedene filmove jer film The Vanished u neku ruku spada u tu kategoriju. No ne sasvim jer je ovdje riječ o punokrvnom psihiloškom thrilleru, bez naročite akcije, no s puno suspensa i  naravno neizbježnih obrata u zanimljivoj priči.

Kada jedne kišne noći iz mrtvačnice nestane tijelo bogatašice Yoon Seol hee, ekipa istražitelja posumnja da nije sve čisto s prvobitnim uzrokom smrti - infarkt miokarda. Tijelo je nestalo prije obdukcije pa se inspektor Woo Jung sik obruši na u pravilu prvoga osumnjičenoga, supruga, Park Jin hana. On je svojevrsna muška sponzoruša, pa je motiv posve neupitan, no treba i dokazati navodno umorstvo, a tijela nema...

Naizgled po kratkom opisu riječ je o klasičnoj thriller zavrzlami, gdje talentirani istražitelj nastoji stati na kraj domišljatom ubojici. Naravno da nije tako, jer film onda ne bi trebalo ni gledati. Scenarij je napisan na  osnovu sjajnoga španjolskoga filma El cuerpo Oriola Paula, pa tko je gledao ovaj izvrsni film zna o čemu se radi. Atmosfera i priča, no za naše pojmove (što je meni inače problem) poprilično „naglašena“ gluma ovaj film čine vrijednim gledanja, te ne bih rekao da ljubitelji thrillera budu na bilo koji način razočarani ovim filmom. Možda malo sporiji tempo nekoga zavara, da je riječ o slabijem ostvarenju, no ovo je čisti psihološki film, igra mačke i miša, pa jurnjave tu ne može niti biti.

Kamera Lee Jong yeola je možda najbitniji dio filma. Atmosfera se gradi pomoću stalnih flash backova, tako da ako propustite neku sitnicu, možda ste propustili neki bitni dio slagalice. Vjerujem da oni sa bogatim stažom u gledanju thrillera mogu naslutiti o čemu se radi, no to je više osjećaj nego što je režiser Chang hee Lee, kome je ovo prvo kinematografsko ostvarenje, otkrio tijekom samoga filma.

Film je nakon otvaranja 7.3.2018. u Južnoj Koreji potukao sve međunarodne blockbustere, te je nekoliko tjedana bio na vrhu kino liste u Južnoj Koreji.

Zanimljivost: Postoje neke sitnije razlike između originala- španjolskoga filma El cuerpo i ovoga Korejskoga remakea. Najbitnija je razlika, što u španjolskome filmu nema ni naznake horrora, dok se u ovome bar malo koketira s horrorom u uvodu... Ostalo je otprilike na tragu i nema velikih odstupanja u samoj priči filma.

 • Komentarji (26)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Hogar Strašni
  Junior moderator
  04.11.2018. 11:36
  Nisam ga još pogledao, ali ne sumnjam da je zanimljiv. Makar bio i rimejk. Ako ništa drugo, barem iz tehničkog ugla, gde su Korejci majstori zanata.
 • VLL72
  Active member
  04.11.2018. 10:19
  Nismo mnogo . Ovaj film the Vanished je zaslužio da ima dosta komentara u svakom slučaju na svojoj stranici .
 • Hogar Strašni
  Junior moderator
  03.11.2018. 17:42
  Mislim da je ovo jedini slučaj da je nagrađena adaptacija scenarija dugometražnog filma. Stoji da je malo neobična odluka, ali nije ni prva ni poslednja koju je američka akademija donela. Kad može Oblik vode da bude najbolji film, što ne bi i ovo mogao da bude najbolji scenario.  Možda je bilo i boljih kandidata te godine npr. Potomci, ali to je opet do samih glasača.I kao što rekoh, ako su nagrade dobijale adaptacije pozorišnih drama, nije neobično da i adaptacije filmskih scenarija mogu da budu razmatrane. Naravno, trebalo bi ipak imati neku granicu koliko je neophodno konkretne adaptacije.P.S.Odlutasmo skroz od teme. [naloži celi komentar]