Save Me - Potraga za nestalom teenagerkom

Britanske dramske serije su neka vrsta mjerila za dramske programe ostalih tv kuća. Tako je i ova nova serija koju je producirao Sky Atlantic u startu imala tu razinu, ispod koje se teško može zamisliti neka britanska serijska produkcija. Serija je u cijelosti djelo ruku i uma Lennia Jamesa, koji je ne samo napisao i kreirao, nego i nosio seriju kroz svih šest epizoda kao glavni lik - Nelson „Nelly“ Rowe. Serija se otvorila 28.2.2018. širom svijeta u Sky distribuciji, dočim je u SAD krenula u rujnu 2018, u distribuciji Starza.

Kada nestane 13-godišnja djevojčica Jody, policija po defaultu traži osumnjičene u krugu obitelji, te svoju pažnju usmjeri na Nellya Rowea, biološkoga oca nestale teenagerke. Nelly je šarmantni besposličar koji živi na račun ocvalih i usamljenih žena, te dane provodi u lokalnom pubu, gdje je „duša i tijelo“ okupljenih lokalaca iz Deptforda, jugo-istočnog dijela Londona. Nelly nije cvijetak, no daleko od toga da bi naudio svome djetetu, kojega se davno odrekao. Kada vidi da policija niti može a niti baš nešto hoće odlučno krenuti u potragu, Nelly odluči sam tražiti kćerku. Ta odluka doslovce bude preokrenula život svima koji su na bilo koji način povezani s njim...

Po ovome kratkome sižeu, vidi se da je u pitanju dramska serija s jakim elementima thrillera. Pa zašto onda jednostavno ne napišem da je serija thriller? Odgovor leži upravo u tome da je ovo - britanska serija. Dobro napisana priča, živopisni likovi, no vrlo malo akcije. Nelly nije nikakav superheroj. Nema ni posebne, pa skoro ni uobičajene vještine. U filmskome svijetu on je protuteža Liamu Neesonu u Taken serijalu. Probisvjet je i pripadnik nižega staleža londonske svakodnevnice. Praktički živi na ulici, posuđuje auto, kada mora otići u drugi kvart. Taj i takav običan čovjek nađe se pred zadatkom koji uvelike nadmašuje njegove resurse, te osim motiva on nema ništa drugo što bi mu pomoglo da nađe otuđenu kćer.

Da li u tome bude uspio i u kojoj mjeri, morate sami otkriti kroz 6 epizoda ove zanimljive i kvalitetne britanske serije.

Zanimljivosti: Lennie James je svjetskoj publici poznat kao Morgan iz The Walking Dead serijala, ujedno i prvi lik koji je „prešao“ u sestrinsku seriju Fear the Walking Dead. Inače, rođen je u jugoistočnom Londonu, gdje je smjestio priču Save Me. Oba roditelja su mu porijeklom sa Trinidada, a kada mu je majka umrla, sa 12 godina je udomljen od strane socijalnoga radnika. Ovu seriju mu je producirala tvrtka World Productions, koja je isproducirala prvu sezonu Line of Duty, u čijoj je glumačkoj postavi bio i Lenny James.

Inače serija je imala dobre i pozitivne kritike, tako da je već naručena druga sezona.

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!