Outlaw King - Škotska bitka za neovisnost

Engleska tijekom svoje duge povijesti nikada nije bila omiljena kao susjed. Ako ne vjerujete pitajte Škote, Irce ili Velšane. Sukobi i pobune ostalih naroda na britanskom otoku protiv engleske dominacije počinju vrlo rano, tijekom Srednjeg vijeka. Ovo je priča koja prati što se događalo nakon poraza škotskoga nacionalnoga junaka po imenu William Wallace "Braveheart" kod Falkirka 1305. godina.

Otac Roberta Brucea, Lord od Carricka, na vrijeme napušta Wallacea, te se na bibliji zaklinje na vjernost Edwardu I Dugonogom, engleskome svirepom kralju, koji je ugušio pobunu škotskih klanova okupljenih oko Wallacea. Da bi učvrstio vjernost engleskoj kruni, Edward daje ruku mlade Elizabeth de Burgh udovcu Robertu Bruceu, te ga čini svojim glavnim vazalom na području Škotske kraljevine, jer se suprotno volji naroda, kao engleski kralj proglasio i kraljem Škotske. Ubrzo nakon jezive demonstracije sile: raskomadano tijelo Williama Wallacea, kači se po škotskim utvrdama, kreće nova pobuna na čelu sa Robertom the Bruceom, budućim škotskim kraljem....

Netflixova nakana da prikaže što se desilo nakon Braveheart, što se tiče povijesnih činjenica veoma je je uspješna. Drugo je pitanje koliko se bude to pokazalo u filmskome smislu uspješno, a naročito da li bude ostalo bar u pola upamćeno kao epski Braveheart. Odgovor je da ne bude. Ovo nije epski spektakl kao što je bio Gibsonov Wallace Braveheart. Tko očekuje veliki blockbuster, grdno je pogriješio. Ovo je više na tragu doku-realitya kakvi se snimaju za History channel, gdje se povijesna činjenica miješa s igranim materijalom.

Inzistiralo se na „nelijepim“ kadrovima. Krvi i blata koliko hoćeš, baš kako se i očekuje od škotskih vukojebina početkom 14 stoleća. Glavni adut filma je ljepuškasti Chris Pine, no meni su puno zanimljiviji sporedni likovi, kao negativci, lukavi kralj Edward I, tako i jogunasti svirepi nasljednik engleskoga trona, Princ od Walesa, poslije Edward II. Škotski klanovi predstavljeni su onako kao što je i bilo, hrpa odrpanih bradatih svađalica, koji vijekovima mrze jedni druge, te olakšavaju Englezima da ih tlače i pljačkaju.

Ja sam kao veliki ljubitelj povijesti zadovoljan viđenim. No da li svi drugi koji budu pogledali ovaj ipak samo povijesni film, NE spektakl, budu i zadovoljni? Sumnjam. No isplati se pogledati, jer je u okvirima budžeta prikladnih Netflixu, film dobro snimljen, dinamičan je i ponešto romantiziran, da bude privlačniji lik Roberta the Brucea, koji u stvarnosti nije bio etička vertikala. No obavio je posao. Svi ljubitelji povijesti i srednjovjekovnih blatnih krvavih bitaka doći će na svoje, ostali po volji...

Zanimljivost: Razjedinjeni škotski ratoborni klanovi nisu objeručke prihvatili Roberta za kralja. Svoga najvećega suparnika za tron u filmu Robert ubija na svetom tlu u crkvi 1306 godine. Naravno da je ekskomuniciran (na kratko vrijeme od strane Pape). No u stvarnosti Robert je Comyna samo u provali bijesa ranio. Posao je dovršio Roger the Kirkpatrick, koji je ušao u crkvu i priklao ranjenoga Comyna. No, to u filmu ne bi izgledalo kraljevski, pa je odlučeno da se povijest korigira...

 • Komentarji (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 28.11.2018. 19:34
  jadno,dosadno,lose i bezzz
 • srborus
  member
  22.11.2018. 09:06
  pogledaj i zaboravi....preskakanje radnje i činjenica....nekako je zbrzano ono bitno a razvučeno nebitno...Daglas je car:-)
 • Freak37
  Active member
  21.11.2018. 20:45
  Netflixovi filmovi su sve bolji a kada sam video budjet ovog filma , nisam mogao da verujem, 120 miliona . Inace film je skroz ok !